10 чекори за подобрување на здравјето за само 10 минути

 

Еден од најчестите изговори кои ги користиме за недоволната грижа за здравјето е: “Немам доволно време”. Сепак тоа не е оправдување. Еве 10 едноставни чекори со кои ќе го подобрите здравјето, а ви треба за секој чекор помалку од 10 минути.

35813_zdravlje-casovnik02_RAS_foto-shutterstock_iff

1 минута за насмевка

Шеесет секунди насмевка ви е потребна за да се ослободите од стресот и да ги опуштите своите мускули. Ако тоа го правите редовно, ќе го стабилизирате нивото на шеќерот во крвта.

2 минути за благодарност

Кажете благодарам. Заблагодарноста го штити срцето, покажува една студија од 1995 год. Покрај тоа го зајакнува имунитетот и носи подоар сон.

3 минути за јајце

Јајцето е богато со витамин Б кој е важен за функционалноста на мозокот, а може да ги спречи и проблемите со срцето.

4 минути за дишење

Секогаш и сегде можете да одвоите неколку минути за да дишете длабоко. Вдишете, избројте до 3 па издишете.

5 минути за вежби

За 5 минути можете да направите 25 скока во вис, 20 стомачни, 15 чучнувања, 10 склекови или 10 чучнувања со скокови.

6 минути за скали

Кога отиде по скали, ги остарнувате негативните ефекти од седењето, а годишно можете да изгубите и до 2 килограми.

7 минути за етикета

Издвоите малку време и прочитајте намирниците колку калории, масти, шеќер, содражат. Направете го тоа пред да ги ставите во корпа.

8 минути за лекар

Сите имаме обврски, ама не постои иговор за да не издвоите време и да отидете на лекарски преглед. Немојте покасно да се каете ако тоа не сте го направиле.

9 минути за ручек

Ако немате припремен оброк, лесно ќе посегнете по нездрава храна. Затоа сами на време спремете здрав ручек.

10 минути за релаксација

Не е срамота малце да се опуштите во текот на денот замајќи ги во предвид сите предности на одморот. Ќе се чувствувате подобро, а и ќе го подобрите своето памтење, креативност и продуктивност.