Како настанува ракот (3дел)

108638_0804-dojka-foto-shutterstock_f

Не е доволно да се земе нож и да се исече малигното ткиво, или да го уништите со хемотерапија или да го запалите со зрачење. Така не се остранува причината за ракот, а тоа е само дисфункција на имунолошкиот систем кој дозволил да дојде до развој на малигни ткива. Непоходное е да се превземат адекватни чекори за реакцијата на имунитетот да биде ефикасна и прилагодлива.

Најголематс класа на лекови кои се користат во моментов во светот се полисахариди имуномодулатори. Тоа се соединенија која ја потикнува работата на функцијата на имунолошкиот систем, се сврзуваат со површинските рецептори, различни имунолошки клетки и ги активира, првин го уредува имунолошкиот систем па потоа и оштетените клетки.

Во конвенционалното лечење на ракот, стапката на повторување на туморот толку е висока, што дури лекарите во Америка им е забрането да го користат терминот “излекуван”. Тоа е така зошто се знае дека сигурно ќе се врати ракот во следните 5 години. Зошто? Затоа што по операција и хемотерапија и зрачење, истата причина до која дошла до настанување на малиген тумор е уште присутна.

Послушајте го советот од лекарите, ама немојте да се плашите на конвенционалното лечење да додатете и она што вашиот здрав разум смета дека е исправно. И обратете се кај нутриционист, а не кај лекар за начинот на исхрана, бидејќи исхраната е најважна.

zdrava-dieta

Повеќето луѓе за жал несакаат да ги изменат своите прехрамбени навики, ниту пак да го намалат нивото на стресот, ниту пак нема да се преселат на место со ниска електромагнетска сила и помалку загадена почва и вода. Ама ракот, еднаш ако се појави, логично е да се превземе одлучен чекор. Здраво хранете се, пијте чиста вода, држите се подалеку од токсични хемикалии, престанете со пушење. Ако живеете во село во кое секојдневно билките се прскаат со пестициди и хербицити, преселте се. Ова се само логични и разумни чекори кој ќе ги превземете за да го намалите ризикот за повторна појава на рак.

Ваше право е да се знае!

Целта на овој текст е да ве едуцира, да ве запознае со основите на болеста, за да имате знаење и да учествувате и вие во вашето лечење, а не да бидете само пасивен учесник и надгледувач кој поминува низ рани протоколи. Денес, со технолошката и информативната револуција, имате можност да дознаете по пат на интернет за вашата болест и за најновите начини на лечење, за разлика од некогаш и тоа повеќе и од вашиот лекар. Особено е важно да знаете да учествувате со нив во дискусиите, реално да ја процените успешноста на вашето лечење бидејќи тоа е ваш живот и ничиј друг. Верувајте на лекарите ама исто така немојте да се двоумите и вие да го изнесете вашето мислење кое мора да биде базирано на научни факти. Денес на интернет можете да прочитате публикувани научни работи од било која тема која вас ве интересира, а притоа голем број од тие веб-страни се бесплатни.