Како настанува ракот (2 дел)

lijekovi-za-rak-ubijajuГледајќи ја првата причина за настанување на рак “Неправилна исхрана” (Nutritional disorder), представува директен или индиректен недостаток на основните хранливи состојки, заедно со природните имуностимулатори кои би требало да бидат присутни во храната и природно да го стимулираат имунолошкиот систем. Нутритивно сиромашна и лоша избалансирана исхрана влијае на состојбата на поединецот во текот на целиот живот и во повеќето случаеви доведува до долгорочно оштетување на здравјето. Научници докази се повеќе го подржуваат ставот дека храната ги контролира и модифицира многуте функции во човечкиот организам и во согласност во тоа учестувава во одржување на доброто здравје или хомеостазата која е неопходна да се намали ризикот на многу хронични болести. Во текот на последните неколку децении, науката во храната напреднала до таа мера да може да ги разбере физиолошките и генетските механизми кои исхраната и поединчните компоненти од хранта влијаат на нашето здравје и болести. Тоа е исто така и парадокс дека исхранта е неопходна за живот ама и може да се смета и како прдизвикувач на многуте болести.

Еден од проблемите за нездравта храна денес произлегува и од земјоделското земјиште на која се произведува храна која е сиромашна и без минерали, а со вештачкото ѓубриво……….

Денес за жал многу е тешко да имаме природни имуностимулатори во храната која ја конзумираме, а која некогаш постоела, затоа треба да конзумираме внимателно одбрани и висококвалитетни суплименти, за нашиот имунолошки систем да го одржиме јак. Да напоменеме дека најновите истражувања, тврдат дека употребата на нитрат ѓубриво во одгледувањето на зеленчукот може да биде најголем причинител за порастот на заболените од рак во Велика Британија.

cancer-cell_2454982b

За да дојде до појава на злонамерниот тумор, мора да се случат 3 работи:

1.Почетокот на процесот представува грешка во репродукцијата на ќелиите. Постојат бројни причини за зголемување на бројот на такви грешки, а најчесто тоа се хемикалии ( карциногени ), вируси, и секако возраста. На 10 годишна возраст, повеќето луѓе имаат многу малку грешки при репродукција на ќелиите, помалку од 1000 дневно на вкупен број од 100 милиони  репликации. Според некоја теорија, до својата 60-та година имаме барем 100.000 ќелии кои не се размножуваат нормално. Како последица на тоа, ракот почесто се сретнува кај шеесет годишните отколку кај дете од 10 години.

2.Друга работа која мора да се сличи е да имуно системот не ги препознае ненормалните ќелии кога она се формира. Ако таква ќелија помине неприметена и пак се подели, тогаш често доаѓа до третиот чекор.

3.Имунолошкиот систем не реагира ( или барем не реагира како што треба ) и дозволува туморот да расте. Во повеќето случаеви организмот ќе го совлада туморот со текот на неколку денови, недели, месеци од неговото постоење. Ама туморот понекогаш го избегнува откривањето и расте додека не настане толку голем да се содржи во стотина милиони ќелии. Се случува тој процес да трае и до 10 години, а тогаш на имунолошкиот систем му е тешко да организира ефект на одбрана против напаѓачите.

Концептот на конвенционално лечење на рак е врз основа на причинителот на тумор и треба да се исече, запали или да се затруе за да се убијат малигните, а да се подржат здравите клетки. Изборот на методите се операција, хемотерапија и радиација и тоа е се што современата медицина може да понуди. Меѓутоа здраствените институции во светот (особено во Јапонија ) на ови стандарни методи постепено додаваат уште една компонента – додатна подршка на имунолошкиот систем (Biological response modifiers, also known as BRMs).