Најздравиот зачин

 

Djumbir (1)Ѓумбир

Ароматичниот ѓумбур е интензивен зачин и помалку лут. Ѓумбурот е незменлив зачин во азиската кујна. Освен како зачин ѓумбурот е познат и како лековита билка која помага при лечење на гастритис, чиреви и други дигестивни проблеми.

Неколку научни истраживања покажале дека ѓумбурот има лековити дејства као што се против воспаленија, против рак, се бори со сите бактерии во организмот и др. Ѓумбурот не содржи токсини и до сега не се утврдени никакви несакани дејства во овој зачин. Но сепак за време на бременоста би требало да се ограничите од овој зачин.


djumbir_velikaЧајот од ѓумбур се преставува како еден од најздрави напитки кој го прочиствуваат телото ги остранува токсините и го врака балансот во организмот. Исто така конзумацијата на овој зачин ја смалува желбата за пресолената и преблагата исхрана.

За да припремите чај од ѓумбир треба да земете еден ѓумбур и заедно со кората ќе изрендате колку за една лазжичка. Ставете ја содржината во чаша па потоа прелијте ја со топла вода и оставете да остои две минути. Потоа можете да го исцедите или да ги оставите парчињата ѓумбур во шољата.