Направете сами чудесен напиток

 

kombucha

Сакате да го зачувате здравјето и да го подобрите?

Ви треба нешто за да ви го зајакне имунитетот, енергијата и виталноста?

Се обидувате да се ослободите од пречки на дигестивниот систем?                                                   

Комбуха е необичен комплекс на микроорганизми (квасец и бактерии) способен со мал број на компоненти да создаде широк спектар на хранливи и фармаколошки корисни материи. Тоа се гликоза, фруктоза, витамини Б1, Б2, Б3, Б5, Б6, Б12, B15, витамин Ц, биотин, фолна киселина, лецитин, млечна, глукуронска киселина, овошни киселини (винска, оксална, лимонска, оцетна, малонска ), 14 аминокиселини, биогени амини и некои антибиотицио.

Поентата е во габите кои од нив се прави ферментиран напиток, кои можете безгрижно да го конзумирате секој ден.

Камбухата потекнува од Азија, а преку Русија дошла до Германија.

Отаму се проширила низ светот и стекнала милиони обожаватели.

Луѓето од древните времиња сведочат за нејзината лековитост. Книгите од дрвните времиња не наведуваат дека камбуха чајот се користел против бројни болести.

Габата се чува во хранлив раствор од чај и шеќер, во кој постојано се размножува.

Камбухата лесно можете и самите да ја одгледувате, со правилно постапување ќе ви биде верен сопатник.

Иако се смета за лековита, можете да ја конзумиреате како освежителнен пијалок и кога сте здрави. Не пропушатјте да ја поделите со пријателите.


Топ 7 лековити својства на камбухата

Kombucha-Finished1.Го подобрува варењето на храната и го лекува запекот

Камбухата е природен антидиотик која ја балансира цревната флора. Го спречува растот на штетните бактерии и го зајакнува имунитетот. После конзумирање на камбухата треба да испиете подеднаква количина вода, за да го подобрите варењето на храната.

2.Го потикнува слабеењето

Еве зашто и холивудските ѕвезди “полудеа” по оваа габа. Бидејќи ја подобрува апсорпцијата и варењењто на храната, така го олеснува губењето на килограмите. Можете газираните сокови и кафето да ги замените со камбуха за да ви ги смали килограмите. Намалувањето на килограмите важи само за дебелите луѓе, додека пак забележано е дека кај слабите луѓе камбухата влијае на покачување на килограмите.

3.Ја зголемува енергијата

Се смета дека камбухата дава енергија, бидејќи во составот содржи вредни минерали и витамини и ја обновува јетрата. Ако ја пиете после вежбање или стрес, така ќе го ревитализирате оргнизмот на природен начин.

4.Ја чисти јетрата

Камбухата содржи гликозна киселина која ја чисти јетрата од тешки метали и токсини. Она во организмот се раствара во моќно антифунгално средство – каприлна киселниа, која нутиционистите ја препорацуваат за лекување на кандида. Благодетите на камбухата ќе се зголемат ако ја комбинирате со сикавица.

Kombuha (1)5.Го зајакнува имунитетот

Чиста јетра и намален стрес доведува до зајакнување на имунитетот. Се подобрува отпорноста на вирусни и бактериски заболувања. Камбуха помага дури и кај сидата, а поновите истрашувања потврдуваат дека оваа габа помага и во превенцијата на ракот.

6.Кожата ја прави помлада и лекува егзема

Камбухата се грижи за кожата, не само преку конзумирење, туку и во локално применување. Кога ќе се нанесе на кожата делува како адстрингентно и ја балансира маснотијата на кожата. Облозите од камбуха чај помагаат кај егземата.

7.Косата ја прави здрава

Постојат многу сведочења за тоа дека камбухата го потикнува растот и регенерацијата на косата и спречува настанување на бели влакна. Миењето со камбуха чај е поефикасен од скапите фризерски препарати.

Во прилог на горе наведените својства комбухата помага и кај:

- атеросклероза

- вртоглавица

- деменција

- гихт и реума

- хемороиди

- дијабетес