Реиши печурки – плод со “духовна сила”

 

rishi-mushrooms-007-wtrРеиши (Ganoderma Lucidum) е плод од семејството на печурки која кај нас е позната по имаето реиши. Будистите ја викаат “печурка која носи бесмртност”, а пак Кинезите ја викаат “печурка со духовна снага”. Ова веќе доволно говори за важноста и вредноста на оваа билка во источната култура која со векови е во алтернативната медицина.


Вредности на оваа печурка:

- Добро делува на хепатоцитите, регенерација на јетрата и детоксикација на организмот,

- Го намалува високото ниво на LDL холестеролот,

- Ефективна е како терапија кај дијабетис, рак и хроничен хепатит Б,

- Значајно помага во обновувањето на кожата после некакво ошетување или инфекција,

- Во кинеската традиционална медицина реиши од дамна се користи за отстранување на замор, астма, несоница, кашлање и слабост, а на тибетските планини се користела против инфекции и др.

Реиши може да се најде и во прав. Начинот на припрема е: 1-2 мала лажичка се става во пола литар вода или чај.