Совет за осамените мажи: Жените “паѓаат” на гитаристи

Некој кој свири на гитара остава впечаток на квалификувана и интелектуална особа, наведуваат научниците, ова се однесува на осмените што побрзо да почнат со свирење на некков инструмент.

Alone_Man_with_Guitar_by_jmd4040116

Париз – Најново Француско истражување го потврдува она што повеќето одамна го знаат, а тоа е дека жените “паѓаат” на гитаристи.

Истражувачите од 20 годишни момци побарале да се додворуваат на жени помеѓу 20 и 30 години, придувајќи им со празни раце со спортска торба или гитара. Околу 300 жени кои биле анктиране, покажале поголема заентересираност и биле спремни да појадт на пијачка кога помислиле дека момчето е гитарист. Според резултатите на истажувањето кој го пренесува списанието “Психологија на музиката”, 31% од жените телефонскиот број го дале посебно на музичар, а 14% на момците со рацете во џеп и само 9% кога покрај себе имале спортска торба.

Една Израелска студија од 2012 год. утврдила дека жените се спремни да се запознаат со непознато момче гледано од фотографија само доколку држи гитара. Истражувачите наведуваат дека привлечноста која гитаристите ја поседуваат, може да се објасни поради причината дека музичката вештина често асоцира на луѓе со посебно физички и интелектулни способност.