Според методите на Др. Норман Вокер

 

Важно е соковите да се пијат свежи и тоа секој ден.

Соковите не се концентрирана храна.

Концетрираната храна е храна што преминала во процесот на исцедување (дехидрација). Напротив, соковите се течна храна, составени од висока концентарција на органската храна, составени од висока концетрација на органската вода со атоми и молекули во микроскопски величини и како такви се мошне важни за клетките и ткивата.

За да се добијат квалитетни сокови, плодовите и зеленчуците треба добро да се исцедат и како такви се ослободуваат од нив најважните елементи од целулозата, а драгоцените сокови што преставуваат органска жива храна, многу лесно се впиваат во организмот.

Соковите не се концетрирани, туку се најпитка храна. Еве само еден пример: ако се израмни хемискиот состав на сокот од моркови и пресното кравјо млеко, ќе се забележи дека количеството на вода во овие два производа е еднаков.

pochemu_imenno_sok_morkovi_1

Се разбира дека е апсурдно да се рамни кравјото млеко и сокот од моркови, бидејќи кравјото млеко е производ што обврзува многу слуз во човечкиот организам.

Казаинот што го содржи кравјото млеко е многу високо дури 300% (казаинот е редок производ лечен од млекото, кое е многу силно лепило). Тој е причината што се образува слуз во организмот на децата и возрасните кои пијат такво млеко и страдаат од простата, хемороиди, тонзилит, аденоид, додека сокот од моркови е еден од најдобрите средства за прочистување на слузта.

link mleko3

Огромното количество на слуз се образува во органзмот поради употреба на кравјо млеко, се таложи не само кај децата туку и кај возрасните. Таквото трупање на слуз е многу поопасно кај возрасните затоа што отпорноста е помала отколку кај младиот организам. Тие луѓе кои претпотчитаат да пијат млеко кое го примале од деца па до длабока старост е свежото козјо млеко.

Свежото козјо млеко не образува слуз и може да се пие во неограничени количини, а ако се вари тогаш температурата на треба да биде повисока од 47 степени.

Најдобро млеко за децата е мајчиното млеко (се разбира ако мајката прима разновидна храна), а потоа доаѓа козјото млеко. Би било пожелно во него да се додава свеж сок од моркови или било каков друг свеж растителен сок.

Во процесот на нормалниот човечки живот, клетките умираат и потребно е да се обновуваат. Затоа е неопходно целата храна да биде жива, неорганска и да содржи доволно количество на минерали и соли, за да може оргнизмот да функционира и да се одржи во нормална состојба. Диетата, што делува или целосно се состои од храната лишана од животна сила, води кон раствојство на клетките и болест. Таков случај за да се врати органзмот во нормална состојба, прво треба да се прочисти,а тој процес се започнува со свежи заленчукови сокови.

Докажано е дека употребата на свежи плодови и заленчукови сокови е најбрзо и најстабилно средство за обнова на елементите што умираат во нашето тело.

Спред методите на Др. Норман Вокер