болест

Ленено семе ( 10 драгоцени рецепти )

Ленено семе ( 10 драгоцени рецепти )

Лененото семе е еден од најбогатите извори на масни киселини кои ја разредуваат крвта и го намалуваат ризикот од формирање…

Што е тоа алтернативна медицина?

Што е тоа алтернативна медицина?

Постои уште пред научната медицина, што значи долги години наназад, а и самиот збор, доколку нема лек, за нашата болка,…

Мајчина душица – ублажува симптоми на бронхит

Мајчина душица – ублажува симптоми на бронхит

Мајчина душица (thymus serpyllum) е многугодишно растение со виолетово-црвени цветови. Цвета во јуни и во јули, а понекогаш и до…

До сите хумани луѓе!

До сите хумани луѓе!

Сите кои приватно ме познаваат за мене би кажале дека сум секогаш позитивна, насмеана, упорна, понекогаш и досадна кога нешто…

Што е мигрена?

Што е мигрена?

Мигрена е васкулопатија која се карактеризира со специфични промени во крвните садови во мозокот. Се случуваат хемиски реакции во овие…

Како настанува ракот (3дел)

Како настанува ракот (3дел)

Не е доволно да се земе нож и да се исече малигното ткиво, или да го уништите со хемотерапија или…

Пиперките штитат од Паркинсонова болест?

Пиперките штитат од Паркинсонова болест?

Паркинсовата болест влијае на начинот на кој се движите. Ги оштетува нервите и го прекинува производството на допамин,  супстанција која…

Како настанува ракот (2 дел)

Како настанува ракот (2 дел)

Гледајќи ја првата причина за настанување на рак “Неправилна исхрана” (Nutritional disorder), представува директен или индиректен недостаток на основните хранливи…

Како настанува ракот? (1 дел)

Како настанува ракот? (1 дел)

  Како наједноставно да го разберете малигното заболување? Ракот настанува кога контролниот механизам кој постои во рамките на една клетка…

Што е Helicobacter pylori ?

Што е Helicobacter pylori ?

Helicobacter pylori е грам негативна бактерија со спирална форма, која егзистира во слузницата на желудникот на инфицираната индивидуа. Таа е…