исхрана

Највкусна каша за бебе: Швајцарски појадок

Највкусна каша за бебе: Швајцарски појадок

Потребно е 2 лажици овесни снегулки, ½ шоља вода, 12 зрна суво грозје, пола јаболко, пола банана, пола круша, ½…

Брокула – храна и лек од природата (2 дел)

Брокула – храна и лек од природата (2 дел)

Брокулата го одржува здравјето на белите дробови Состојката во брокулата, сулфорапан, може да ги ограничи оштетувањата кои доведуваат до хронична…

Морските алги во исхраната

Морските алги во исхраната

Нема сомнение дека морските алги спаѓаат во најквалитетните продукти кои му се достапни на човекот. Иако најмногу ги користат макробиотичарите,…

Брокула – храна и лек од природата (1 дел)

Брокула – храна и лек од природата (1 дел)

Брокулата е зелен зеленчук и ретко е застапен во нашата македонска кујна, а преставува права ризница на корисни нутиритенти, кои…

ПЕЧУРКИ -храна, зачин, лек!

ПЕЧУРКИ -храна, зачин, лек!

  Старите Еѓипјани мислеа дека печурките не се храна за потчинетата класа, туку тие се исклучиво резервирани и наменети за…

Што е мигрена?

Што е мигрена?

Мигрена е васкулопатија која се карактеризира со специфични промени во крвните садови во мозокот. Се случуваат хемиски реакции во овие…

Храна која го штити желудникот

Храна која го штити желудникот

  Киселината е најчестиот рефлексен симптом на желудникот, односно враќањето на киселината од желудникот во хранопроводникот може да се острани…

Како настанува ракот (3дел)

Како настанува ракот (3дел)

Не е доволно да се земе нож и да се исече малигното ткиво, или да го уништите со хемотерапија или…

Остриги – афродизијак на маса

Остриги – афродизијак на маса

  Французите се најголемите европски одгледувачи на остриги Уште од времето на Римјаните, остригите се сметале за деликатес. Нивното месо…

Според методите на Др. Норман Вокер

Според методите на Др. Норман Вокер

  Важно е соковите да се пијат свежи и тоа секој ден. Соковите не се концентрирана храна. Концетрираната храна е…