Зошто бананите се здрави?

banani4

Бананите содржат состојки кои помагаат при сперчување на разни болести. Природен и едноставен начин за да го подобрите здравјето и да се заштитите од разни болести.

Бананите се добри за срцето и нервите бидејќи содржат голема доза на калиум. Калиумот го чува срцето и нервниот систем го одржува во добра форма. Калиумот е важен за контракција на мускулите, за бубрегот и коските. Се намалува екскреција на калциум во урината и формирање на камења во бубрезите, го балансира нивото на калциум во телото и го намалува ризикот од остеопороза. Бананите се добри за бубрезите и коските. Тие содржат триптофан, кој им помага во производството на серотонин и има смирувачки ефект врз мозокот. Бананата помага при трансформација на јагленохидратите во гликозата и го одржува соодветнато ниво на шеќер во крфта.

Како и секогаш, се треба да се прави умерено и треба да се напомене дека доколку имате одредени здраствени преоблеми со било кои состојки во бананата, консултирајте се со лекарот пред да почнете да ги конзумирате.

Your Turn To Talk

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.